«Porodično putovanje» sa Nenadom & Lidijom Badovinac

More i obale na Kipru

Prvog dana boravka na Kipru iskusili smo njegovu bogatu obalu. Čestim posetama obale mora uveličali smo sebi doživljaj Kipra.
Jul, 2022.
Cyprus - Kipar
Prvi utisak Kipra ostavio je za nas obećanje da ćemo imati nezaboravna iskustva. Već prilikom spuštanja avionom, otvaralo se nebo isijavajući drugačije, uz posebne boje pune tirkiznih nijansi. Naša iskustva Kipra, između ostalog, vezana su za mnogobrojne plaže od kojih su mnoge bile nedostupne, skrivene. Kroz jedanaest dana boravka na Kipru posetili smo plaže: Governors beach, Aphrodite rocks, Limasol beach, Zapallo bay, Kourion beach, Larnaca beach, Limnara beachi, Nisi beach i Plavu Lagunu koja se nalazi na severu ostrva. Mesto u kojem smo iznajmili apartaman ima plažu na kojoj smo često boravili. Ta plaža bila nam je kao drugi dom i na njoj smo se često odmarali kada bi došli sa razgledavanja Kipra. Prizor tog dela Mediterana imali smo svakodnevno čim bismo ustali i iz dvorišta apartmana ugledali more.
Vruće dane smo provodili na mnogim plažama kao što su: Aphrodite rocks - obala mora na kojoj se po legendi iz pene rodila božica Afrodita. Zatim, Kourion beach, Larnaca beach, Zapallo bay. Na ovim plažama uz snažne talase imali smo iskustvo vrelog sunca i mirisa mora čije lepote nismo propuštali i kada bi ih upoznali, teško smo se od njih razdvajali. Nakon popodnevnog kupanja na Kourior plaži, bili smo puni peska, umorni i iscrepljeni od jakih talasa mora sa kojima smo se više sati borili u moru. Uz ovu plažu nalazi se napušteni manastir svetog Ermogenisa kojeg smo takođe posetili i čijim svetim moštima smo se poklonili.
Prekrasnu obalu doživeli smo na istoku ostrva: Limnara beachi, Nisi beach kao i ostale plaže. Ovde se nalazi naselje Aja Napa koja je početkom veka stekla status najlepšeg letovališta za mlade na celom Mediteranu. U ovom gradu posetili smo plažu Nissi, plaža koja je idealna za one koji traže zabavu. Mi smo je ovde pronašli u morskom ambijentu i u druženju sa domaćima i sa turistima iz različitih država. U nastavku našeg upoznavanja istočnog dela Kipra, stigli smo do Rta Cape Greco koji se nalazi nedaleko od Aja Nape, zaštićen je kao deo parka prirode. Nismo lako mogli doći do ovog rta, jer ga je štitila divlja priroda i jaki talasi mora. Još istočnije od grada Aja Napa, nedaleko od Protarosa, odmarali smo na izrazito lepoj peskovitoj plaži sa plitkim morem. Ova uvala omeđena je velikim stenama koje je čuvaju od otvorenog mora i jakih talasa. Ovde u okruženju malenih sela i belih kuća, upravo ta Limnara beach - plaža, iako vetrovita, nama je bila izrazito uzbudljive zbog jake boje tirkiznog mora. Malo dalje od te plaže seli smo u hotel na kafu, ali kasnije i u restoranu da se odmorimo uz pivo i uz pogled prema plaži Konos beach do koje se nismo spuštali, ali nam se iz restorana iznad uvale spuštao pogled na usidrene čamce i kupače na toj plaži.
Svaki deo Kipra ima mnogo zanimljivih uvala, plaža i na svakom delu Kipra doživeli smo autentičan neponovlji susret sa suncem. Da bi videli Plavu lagunu morali smo se ukrcati u brod i vožnjom brodom došli smo do ovog tirkiznog mora. Kada se brod usidrio, skakali smo u toplo tirkizno more i ovde pod jakim suncem ronili do peščanog dna. Nakon kupanja vratili smo se brodom u luku, ali na tom putu dodatno smo se rashladili domaćim Keo pivom i opustili uz muziku.
Na nekim plažama se nismo kupali, ali smo pored njih sedeli i gledali u otvoreno more. Taj pogled obećavao nam je da ćemo se zbog izrazito ugodnog iskustva ponovo vratiti na ostrvo Kipar, jer ostalo je bezbroj peščanih uvala do kojih nismo stigli, ostalo je mnogo stena na kojima nismo sedeli i divili se prelepim tirkiznim bojama morskog dna. Uostalom, ostalo je još mnogo toga na Kipru što nismo videli i doživeti.
Jun, 2022.

«Multimedijalni projekti»

Autorski radovi, knjige i filmovi
Nenada Badovinca