«Porodična putovanja»
sa Nenad & Lidija Badovinac

Kliknite na pojedine objave i pročitajte naša iskustva sa putovanja koja želimo podeliti sa vama.
Naše putovanje kroz Hrvatsku započinjemo posetom Manastiru Jasenovac, tragajući za čudotvornom ikonom Bogorodice iz manastira Pakra. Vođeni verom i istraživačkim duhom, krenuli smo na put do kreštelovačke kapele i izvora sa lekovitom vodom, koji je obogatio naše putešestvije koje se završilo posetom Manastiru Lepavini.
Pročitajte putopisno iskustvo potrage za čudotvornom ikonom Ahtirske Bogorodice. Podeljeni u dve grupe zajedno smo posetili manastir Divostin u Kragujevcu, a druga grupa traganje je nastavilo i u manastiru Drača.
Odlučili smo se za obilazak Topličkog okruga u Srbiji. Stigli smo u Kuršumliju. Posetili smo hram Svetog Nikole i Bogorodičinu crkvu. Nekoliko dana smo boravili u Kuršumlijskoj banji i to je bio odličan izbor, jer smo boraveći ovde istinski upoznali kuršumlijski kraj sa utiskom ponovnog povratka u ovu oazu prirodnih, istorijskih i duhovnih vrednosti.
Imali smo još jedno putovanje u Nacionalni park Đerdap. Pred nama je Đerdapska klisura i ulaz u Golubački grad. Tvrđava sa prelepim pogledom na Dunav.
Putujući taksijem iz Mchete, stare prestolnice Gruzije, stigli smo do vrha planine, gde se uzdiže manastir Jvari, crkva iz VI veka, smeštena na stenovitom planinskom vrhu. Već sledećeg dana putovali smo za Beograd, ne propustivši priliku da posetimo Aja Sofiju u Istanbulu.
U ovom delu putopisa istražujemo istočni deo Gruzije. Otkrivamo regiju Kaheti, poznatu po manastiru Bodbe Svete Nine. Uživali smo u grada Sighnaghi i njegovoj arhitekturi i pogledu na Kavkaz. Svežina ovih iskustava ostavila je dubok utisak dok smo završili dan uz gruzijske specijalitete i uz domaću muziku.
Plan za posetu Nacionalnom muzeju umetnosti menjamo zbog kiše i istražujemo Nacionalni muzej Gruzije. Praistorijski artifakti nas zadivljuju, ali cilj nam je Ancha ikona. Iako je nismo videli, hram Anchiskhati nas povezuje s njom. Naša potraga za duhovnim nasleđem Gruzije se nastavlja.
Pred vama je još jedan tekst o našem boravku u Gruziji, 2023. Krenuli smo iz Tbilisija, do grada Gori i susreli se sa prijateljem Giorgijem. Posetili smo drevni grad Upliscihe i ušli u Hram Uspenja Presvete Bogorodice - Atenski Sion.
Trećeg dana boravka u Gruziji posetili smo mnoga mesta. Od palaće kraljice Darejan stigli smo do krsta Svete Nine koji je učinio da Gruzija u 4. veku postane hrišćanska zemlja.
Rano ujutro bili smo spremni za još jedno nezaboravno iskustvo u Gruziji. Drugi dan našeg boravka u Tbilisiju odveo nas je prema Samtavro manastiru i hramu Svetichoveli u Mcheti, nedaleko od Tbilisija.
Odlučili smo se za obilazak predivne Obedske bare, skrivene oaze prirode koja se nalazi nedaleko od Beograda. Već prilikom dolaska ka blizini reke Save, osetili smo mir uz bogate prirodne i istorijske znamenitosti koje smo ovde videli.
Putujte sa Badovincima - dobrodošli u Tbilisi - biser Gruzije! Nakon napornog noćnog leta, naše uzbuđenje je poraslo kako smo napokon stigli u ovaj predivni grad. Iako smo se tek ujutro smestili u hotel, nismo mogli odoleti želji da odmah istražimo šarmanti centar grada.
Bili smo pozvani na otvaranje "Old School Building" u Topoli nedaleko od Aranđelovca u podnožju Oplenca. Njegovo Kraljevsko Visočanstvo prestolonaslednik Aleksandar Karađorđević svojim govorom otvorio je Staru školu, bili su prisutni i princ Mihailo Karađorđević, kao i Njegova ekscelencija gospodin Demetriosa A. Theophylactou, ambasador republike Kipar u Beogradu.
Iako se praznik Sabor Arhangela Gavrila proslavlja 08.04. mi smo višednevno praznovanje počeli Svetom Liturgijom u Bogorodičinoj crkvi u Zemunu na praznik Blagovesti 07.04. i završili velikim svečanim dočekom Vaskrsenja Hristovog u Hramu Svetog Save, 16.04.2023.
Ovu godinu započeli smo putovanjima. Na praznik Sretenja Gospodnjeg posetili Zlatibor, Bjelovar i Banjaluku. Zlatibor nas je nagradio, Vojo svojim korisnim pričama i poukama, a Banjaluka porodičnim zagrljajem.
Video sam mnogo ikona Presvete Bogorodice koje su slične Lepavinskoj ikoni. Jedna od njih, koja je ikonopisana po ikoni "Spasenje naroda" od danas ukrašava moj dom.
Ovog Miholjskog leta (2022) prepustili smo se boravku u Lepavinskoj oazi do koje smo došli iz Zagreba.
Za sve nas koji živimo u Beogradu, gradu ispod Avale, zajedničko je to da živimo u gradu na dve reke. Beograd ulepšavaju dve reke, Sava i Dunav.
Kult Sv. Teodora Tirona, mučenika iz IV veka, počeo je da se razvija u Sremu ali tek nakon više od hiljadu godina nakon njegove smrti, polovinom XVI veka. Mi smo došli sa namerom da se poklonimo njegovim svetim moštima i doživimo susret sa mističnom pravoslavnom duhovnošću.
Upoznajte duhovne, istorijske i prirodne vrednosti Kipra. Ovo je jedno od najlepših riznica pravoslavnog sveta. Uverite se i sami u to.
Putujte sa nama da bi doživeli lepote svetih mesta - Zlatiborski kraj smo doživeli sa našim gostima i naše zajedničke trenutke dugo ćemo prepričavati sa bližnjima.
Na dan 17. jula. 2022. godine u manastiru svetog apostola i evangeliste Luke u selu
Bošnjane pored Varvarina obeležili smo Dan carevića Alekseja i porodice Romanov, kao i imendan arhimandrita Alekseja (Bogićevića)
Manastir Gomionica pripada Banjalučkoj eparhiji i upravo u ovom kraju prisustvovao sam jednom od najlepših venčanja koje je bilo obogaćeno narodnim običajima i bogatim slavljem.
Lidija i ja smo prisustvovali izložbi slika pod nazivom «Iskrice», autorke Snežane Miljković koja je održana 13.05.2022. godine u Kiparskoj ambasadi u Beogradu, pod pokroviteljstvom Nj. E. Ambasadora Republike Kipar, g. Dimitriosa Teofilaktu.
Uskoro očekujemo dolazak Carskog zvona iz Rusije koje treba da stigne u manastir svetog apostola i jevanđeliste Luke u Bošnjane. U ovoj objavi nalaze se tekstovi kojima vas želim upoznati sa manastirom
U hram ulazimo umorni i iscrpljeni, a izlazimo odmorni i osveženi. Tako je bilo i prilikom boravka u Banjaluci kada smo umor duše i tela zamenili susretima koji osvežavaju, a to su susreti sa duhovnošu.
Zamislio sam da posetu Budimpešti i Mađarskoj podelim u dva dela, tako da u prvom delu predstavim Sentandreju, a u drugom delu Budimpeštu i Segedin. Obratite pažnju na ovaj deo priče u kojoj sam pisao o važnim razlozima posete Mađarskoj.
Putovanje u Budimpeštu dogodilo nam se na praznik Sretenja i to je bio najlepši uvod u posetu Budimpešti. Kroz četiri dana boravka u Budimpešti upoznali smo beskrajnu lepotu grada. Kroz dve blog objave, sa tekstom i slikom, provest ću vas kroz lepote koje smo upoznali u Budimpešti.
Pošli smo u šetnju Petrovaradinom koja se pretvorila u obilazak hrama posvećenom Svetom apostolu Pavlu, Petrovaradinskoj tvrđavi. Pronašli smo neodoljive poslastičarnice i restorane, ali saznali da za upoznavanje tajnih koje čuva Petrovaradin moramo ponovo doći.
Nakon posete manastira Svetog Luke, na putu koji vodi do Varvarina, u daljini nam se ukazao piramidalni oblik planine Rtanj. Želeli smo da se popnemo i doživimo pogled sa vrha na kojem se nalaze ostaci kapele Svetog Georgija.
Na krajnjem Jugoistoku Vojvodine, nalazi se mesto Bela Crkva. Ovo mesto je poznato po jezerima od kojih su najveća Glavno i Šarensko jezero. Ovde se nalazi i najstariji muzej u Vojvodini, i mnogo hramova: pravoslavna crkva sv. Petra i Pavla, ruska crkva posvećena Sv. Jovanu Bogoslovu, kao i rumunska crkva.
Naši preci su iz Srbije na ovo ostrvo došli pešice prolazeći golgotu Prvog svetskog rata. Iz poštovanja prema njima, nastao je ovaj tekst.
Putujemo Dunavom kroz istoriju, od Viminacijuma i Ramske tvrđave preko manastira Tumana do Lepenskog Vira, mesta sa fenomenom "Dvostrukog izlaska sunca".
Kliknite i pročitajte naša iskustva posete prirodnim lepotama i svetim mestima Banata: manastir Mesić i stara crkva Svetog Nikole.
Kliknite i pročitajte naša iskustva posete prirodnim lepotama i svetim mestima Banata: manastir Mesić i stara crkva Svetog Nikole.
U Valjevo smo došli sa namerom da obiđemo Taorska vrela, ali nas je put prvo odveo u manastir Lelić. Taorska vrela pronašli smo kasnije i to skrivene u povlenskim šumama. Ubrojili smo ih u najlepše destinacije Balkanskog poluostrva.
Neka vas i ovaj putopisni tekst podseti na upečatljiva mesta koja ste posetili u svom životu. Mene posebno u ovo vreme impresionira Valjevski kraj.
Od Beograda se lako stiže do nacionalnog parka "Tara". Nismo propustili priliku da dodjemo do vidikovca. U manastiru Rača dosegli smo nova vidjenja.
Do Valjeva se brzo stiže, u Valjevu se dugo ostaje. Pred nama je bio put dolaska u Valjevo, put obilaska manastira Ćelije i Lelić i večera u restoranu u kojem sam doživeo kontakt sa duhovnim ocem.
Saznali smo da Fruška Gora počinje iznad Sremskih Karlovaca, nedaleko od Dunava koji je po meni najlepši upravo u ovom delu svoga toka. Pročitajte putopis i sami se uverite u lepote ovog dela Balkanskog poluostrva.
Duhovnost crnogorsko primorja. Posetili smo veličanstvene bisere duhovnosti ovog kraja. Vodimo vas u posetu svetim mestima Crnogorskog primorja.
Tog dana smo obeležili tri meseca porodičnog života. Krenuli smo u manastir Svetog Luke u selo Bošnjane i u povratku stigli do manastira Namasija.
Oplenac je zadužbina kraljevske porodice Karađorđević. Ušli smo u crkvu Svetog Đorđa, kriptu u kojoj se nalaze grobovi upokojenih članova porodice Karađorđević. Posetili smo zaboravljeni manastir Venčec. Putujte sa nama.
Daleko u planinama naišli smo na šumsko selo "Golubići", ali osim ove simpatične željezničke stanice želimo sa vama podelit i miris borove šume i dobre domaće kafe. Uživajte u fotografijama.
Putovali smo i obišli smo Manastir Lešje, manastir Svete Petke Izvorske, ali i mnoge prirodne oaze kao što je izvor reke Grze i planinu Rtanj.
Neverovatno iskustvo koje se dogodi jednom u životu želim podelit sa vama. Pričao sam o pojedinostima našeg venčanja. Subota, 20.06.2020. u 16.00h. (3.900 pregleda)
Slike sa venčanja
Facebook Live na temu aktuelna dešavanja u periodu nakon otvaranja granica vezana za man.Lepavinu i manastir Svetog Luke u selu Bošnjane kod Kruševca. Emisija od 11.06.2020. Oko 6.100 pregleda.
Pogledajte duhovne, istorijske i kulturne vrednosti Kipra. Ovo je jedna od najlepših riznica pravoslavnog sveta. Pročitajte moj blog i uverite se u to.
Potraga za istorijom naših predaka
Kada smo parkirali auto ispred manastira, gotovo istovremeno sam osetio snagu vulkanskih stena koje svojim neobičnim bojama i oblicima nikako ne pripadaju ovom kraju.
Putopis - obilazak i poseta crnogorskog primorja i njenim duhovnim bogatstvima
U hram ulazimo umorni i iscrpljeni, a izlazimo odmorni i osveženi. Tako je bilo i prilikom boravka u Banjaluci kada smo umor duše i tela zamenili susretima koji osvežavaju, a to su susreti sa duhovnošu.
Posebnost manastira svetog apostola i jevanđeliste Luke u Bošnjanu
Posete manastiru Lepavini uvek ostavljaju radost u srcu.
Putovanje u Budimpeštu dogodilo nam se na praznik Sretenja i to je bio najlepši uvod u posetu Budimpešti. Kroz četiri dana boravka u Budimpešti upoznali smo beskrajnu lepotu grada.