«Porodično putovanje» sa Nenadom & Lidijom Badovinac

Kontinentalno prirodne vrednosti Kipra

U predelima neverovatnih prirodnih darova Božijih, pronašli smo prirodne lepote Kipra koje je teško opisati rečima. Kako bih upotpunio objavu, slikama sam obogatio tekst.
Jul, 2022.
Nacionalni park Akamas - Kipar
Putujemo i posećujemo:
  • Putovanje u kontinentalni deo Kipra
  • Akamas nacionalni park
  • Afroditijino kupatilo
Smatrali smo da je na Kipru osim mesta bogatih prirodnim i istorijskim vrednostima, potrebno videti kontinentalne lepote. Da bi si omogućili ovo istraživanje, iznajmili smo džipove i upustili se u avanturu putopisa skrivenih prirodnih lepota Kipra. Između ostalih lokacija, posetili smo Nacionalni park Akamas. To je rt na severozapadnom delu Kipra koji predstavlja prirodni fenomen poznat po tome da ga je opisao Ptolemej kao rt prekriven gustom šumom. Akamas je podeljen na dva dela, jedan je planinski vrh koji se uzdiže prema severu, a drugi obalni deo sa izlaskom na more. Mi smo zavirili u oba, ali prvo u planinski deo gde smo posetili kanjon reke kroz koji smo pešaćili duboko u hladne, i pomalo zatamnjele predele sunčanog Kipra.
Ovo poluostrvo dobilo ime po Akamasu, Tezejevom sinu, junaku Trojanskog rata i osnivaču kraljevskog grada Soli. U srcu Akamasa nalazi se kanjon Avakas kojeg možete videti na slikama. U dnu kanjona Avakas nalazi se reka. Iznad reke je
strma klisura sa stenama viskoim do 30 m. Ovde smo upoznali pravo bogatstvo životinjskog i biljnog sveta. Ovde smo se susreli sa pravim, onim prelepim, i otrovnim Olijanderima, kao i planinskim kozama koje su naučile da se hrane svim vrstama bilja, ali da izbegavaju Olijandere. Pešaćili smo duboko u kanjon i upoznali mnoge lepote ovog područja.
Završivši šetnju kanjonom, krenuli smo dalje džipovima sve do sela koje se nalazi gotovo na samom vrhu planine. Ovde smo u okruženju kontinentalnog Kipra seli u kafić i poručili Kiparsku kafu. Uz lagani povetarac koji puše sa vrha planine, i na jakom suncu (iako u hladu suncobrana) uživali smo u prirodi i pesmi ptica. Isrpljeni od vožnje džipovima koji je više sati vozio po opasnim krivinama planine Akamas, stigli smo do udaljenog restorana, koji nam je pripremio jedinstvenu i autohtonu hranu pripremljenu po starim kiparskim receptima. Svakom od vas bih predložio da na Kipru obavezno probate domaće specijalitete. Mislim da se oni posebno ponose svojom ukusnom hranom.

Nakon ručka seli smo u džipove i krenuli prema mestu koji se nalazi u šumovitim predelima u kojima se prema legendi kupala Afrodita. Kada smo došli na ovo skriveno područje, sišli smo stepeništem do samih podnožja dubokih šuma. Došli smo do poluotvorenih pećina ispod kojih se nalazi velika smokva u čijem korjenu se nalazi pećina sa jezerom. Specifičnost ovog jezera je da se u njega voda sliva niz mahovinu i niz grane stare smokve, i to tako da voda sve vreme kapa i sliva se u ovo jezero i niz kameni zid. Ovo je prekrasna svojevrstna botanička bašta. Kupanje u ovom pećinskom jezeru prekriveno gustom krošnjom višehiljadugodišnje smokve čini se zabranjeno, ali bilo je dovoljno što smo se osvežili prohladnim ambijentom. Ostali smo duže vreme ispod stare smokve, zaklonjeni od vrelog kiparskog sunca.

Ovde se prema viševekovnom predanju Afrodita dolazila kupati i ovde je, prema grčkoj mitologiji, ona upoznala Adonisa, svog ljubavnika i to u vreme kada je Adonis dolazio na bazen da se osveži. Po legendi ovde se Adonis zaljubio u Afroditu u momentu kada je popio vodu iz ovog jezera. Stena prekriva jezero i tako stvara plitku pećinu prekrivenu gustom vegetacijom koja je uvek u hladu i koja omogućava da je ovde voda uvek hladna.

Na lokalitetu Jezera rastu platane, masline, rogači, majčina dušica. Dok u proletnim mesecima rastu prekrasne divlje cveće, ciklame, lasare, anemone, gastrije i aspalate. Bez sumnje, Afroditino kupatilo jedan su od najuzbudljivijih krajolika na Kipru. Brojni posetitelji dolaze ovde gotovo svaki dan kako bi uživali u jedinstvenom pejzažu.

'Afroditino kupatilo' je nastao pod uticajem pećine, ali ono se zapravo odnosi na veće prirodno područje sve do obale poluostrva Akamas. Postoje i staze za pešaćenje koje su duge oko 2,5 km i tim putem je Afrodita (božica ljubavi) išla da se, nakon kupanja, odmori ispod velikog hrasta. Tamo se glavna staza deli na dve staze i jedna se zove 'Afrodita', a druga, po njenom ljubavniku, 'Adonis'. Mi nismo išli tim stazama, jer smo krenuli ka obali, kako bi se jer nakon obilaska kontinentalnog dela Kipra ipak malo okupali i to na jednoj od najlepših plaža Kipra: u "Plavoj laguni".
Obećao sam Lidiji da ću joj pokazati još jednu zanimljivost. Iz tog razloga stali smo pored veštačkog koji služi za akumulaciju pitke vode. Ovde se nalaze ostaci potopljene crkve Svetog Nikole. Više puta tokom godine kada povećaju nivo jezera ova crkva je potopljena sve do vrha tornja, zatim, kada vodostaj jezera opadne, tada hram ispliva na površinu. Pored zidina ništa drugo ne postoji, osim andjela čuvara koji ovde boravi od trenutka kada je hram podignut i osveštan. Kuće za stanovnike ovog potopljenog sela, kao i novi hram sagrađeni su nedaleko od jezera i danas predstavljaju turističko naselje ovog kraja.
Jul, 2022.

«Multimedijalni projekti»

Autorski radovi, knjige i filmovi
Nenada Badovinca